Wat is Business Exit Coaching nou eigenlijk?

Veel ondernemers zijn vergroeid met hun bedrijf. Dat maakt het moeilijk om de juiste waarde voor je bedrijf te krijgen op het moment dat je wat anders wilt gaan doen. Met Business Exit Coaching werken we aan de X-Factoren die bepalend zijn voor de waarde van het bedrijf, bekeken vanuit het oogpunt van een potentiële koper. Met als resultaat dat het bedrijf een hele aantrekkelijke partij is om over te nemen.

 

 

François Janssen
François Janssen: “Business Exit Coaching helpt ondernemers om hun leven anders in te richten”
Foto met dank aan Yvonne Jansen

Ooit ben ik gestart met een fascinatie voor computers en IT. Altijd prachtig om techniek aan het werk te zetten om mensen hun doelen te laten bereiken.

Na een tijdje gemerkt dat je computers wel kan laten doen wat je wilt. Maar hoe zit dat dan mensen? Dat leidde tot het inzicht dat het gedrag van mensen belangrijker is dan wat een computer kan doen. Mijn hoofdvak veranderde, maar IT heb ik nooit losgelaten. Wat was mijn volgende stap?

Ik begon met het organiseren van opleidingen met de overtuiging dat dit mensen helpt om meer uit systemen te halen. Ik ontdekte echter dat alleen een opleiding gedrag niet veranderd. En dat een opleiding soms zelfs niet effectief is om kennis over te dragen. Want kennis wordt net zo goed gedeeld in korte gesprekken, in coaching, op de werkplek en bij de koffieautomaat. Dat riep vragen op. Hoe werkt dat dan precies? Hoe gedragen mensen zich, hoe leren ze, hoe komen ze tot nieuwe resultaten?

Dus een speurtocht begonnen naar de structuur achter het gedrag van mensen. Dan blijkt dat opleiden daar maar een klein stukje van is. Zo ontdekte ik het vakgebied van coaching. Maar algemene coaching is veel te breed. Zo veel mensen noemen zich coach maar het is niet duidelijk wat hun specialiteit precies is. Ik heb daar een tijd mee geworsteld, want ik wil geen algemene coach zijn. En een onderwerp als sales coaching vond ik weer te beperkt.

Toen ontdekte ik bij toeval het begeleiden en coachen van ondernemers. Het werken met ondernemers vind ik erg leuk. Ik merkte ook dat er veel coaches waren die zich richten op starters, of op bedrijfsgroei. Maar dat het vakgebied van Business Exit Coaching in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Vaak wordt die rol ingevuld door bedrijfsmakelaars of de huis accountant. Maar dat zijn geen specialisten die naar het complete verhaal kijken. Dus besloot ik om in dit gat in de markt te springen.

Ik help ondernemers om in de huid te kruipen van potentiële kopers en hun bedrijf daarmee waardevoller te maken. Daarbij ontdekt de ondernemer ook hoe hij of zij in de toekomst verder wilt. Dat leidt er soms zelfs toe dat het bedrijf niet meer verkocht hoeft te worden, omdat het allemaal weer leuk is geworden. Omdat ik geen bedrijfsmakelaar ben, vind ik dat geen probleem.

Ik ben dus heel bewust geen bedrijfsmakelaar. Ik  kijk ook niet als een accountant naar het (belastingtechnisch) slim omgaan met overdracht en estate planning. Ik vervang beide specialisaties niet, maar werk juist met hen samen of draag het proces op een bepaald moment over aan hen.